Minga

Zelfvertrouwen

Mensen met een laag zelfvertrouwen hebben de overtuiging dat ze niet voldoende waard zijn. Ze geven niet makkelijk hun eigen mening uit angst om iets stom te zeggen. Ze hebben het gevoel elke dag te moeten presteren en vragen zich sneller af wat anderen over hen denken. De goedkeuring van anderen afdwingen door te presteren is het meest onhaalbare streven dat er bestaat. Het zorgt ervoor dat je voortdurend bezig bent om anderen tevreden te houden. En dat is niet alleen vermoeiend maar ook nog eens nutteloos. Vaak is het pleasen van anderen zelfs contraproductief. In dit denken is er geen plaats voor het maken van fouten. Dat zorgt voor een gevoel van schaamte, terwijl het eigenlijk enkel een nieuwe opportuniteit is om te groeien.

Daarom moeten we ervan uitgaan dat waardigheid onvoorwaardelijk is. Je kan er beter vanuit gaan dat je iets waard bent, puur op basis van het feit dat je een mens bent. Je hoeft niet te bewijzen dat je waardig bent, je krijgt je waardigheid mee vanaf je geboorte. Zijn mensen die het werk doen minder waard dan hun bazen die van het werk profiteren? Als werk meer verdient betekent het niet dat het waardevoller is. Rijkdom zegt weinig over je waarde.

Bijzondere prestaties zijn vaak een graadmeter voor maatschappelijk succes. Mensen die winnen staan vaak direct in de aandacht. In de sport valt er zeker wat voor te zeggen, maar ook hier moeten er verliezers zijn om te kunnen spreken over een competitie. Velen van ons winnen niets, maar leveren wel een waardevolle bijdrage in het dagelijkse leven.

Een goede combinatie van vaardigheid en waardigheid zal ervoor zorgen dat je veel beter kunt omgaan met kritiek. Dat komt omdat je beide zaken van elkaar kunt scheiden. Mensen met een groot zelfvertrouwen hebben ook een duidelijke mening. Je weet wat voor jou belangrijk is en durft daar ook op vertrouwen. Ze hechten ook meer waarde aan hun eigen denkbeelden. Een grote vaardigheid brengt de overtuiging met zich mee dat je de kracht en creativiteit vindt om met tegenslagen om te gaan. Daarnaast weet je welke kant je met je leven op wil en ben je er ook van overtuigd dat je die kant op kunt. Dat alles helpt je om actief te streven naar een leven dat bij je past en waar je gelukkig van wordt.

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x